Zveza športnih društev Črnuče je 26. aprila 2017, zvečer, organizirala in izvedla prireditev kresovanja, ki je potekala na lokaciji hriba Tabor nad Črnučami. Prireditev sodi v redni program projektov Četrtne skupnosti Črnuče, odbora za kulturo, šport in mladino in so jo v imenu Zveze športnih društev Črnuče izvedli člani Športnega društva jadralni klub Kermar, v sodelovanju z osnovno šolo narodnega heroja Maksa Pečarja in Združenjem borcev za vrednote NOB Črnuče.
Pohodniki so se ob 19.30 zbrali pred kulturnim domom Črnuče in kljub temu, da je bilo vreme oblačno, pripravljalo se je celo na dež, niso želeli zamuditi dogodka. Ob prižganih baklah, ki so jih nosili otroci, na čelu povorke pa so bili praporščak in dva "prava partizana" z zastavama, krenili na 1200 m oddaljen hrib Tabor po Dunajski cesti in nato po Izletniški ulici na hrib. S harmoniko nas je na prireditvenem prostoru skupaj z ostalimi udeleženci pričakal Žan, član glasbene zasedbe Mladi Gamsi in po uvodni slovenski himni nadaljeval z borbenimi in veselimi domačimi popularnimi vižami ter nam pričaral prijetno vzdušje.
Posebno zahvalo zaslužijo gasilci PGD Ježica, ki so poskrbeli za požarno stražo in gospa Vera Bedenek, ki nam je dopustila uporabo prostora za kresovanje.
Prisotne je pozdravil predsednik Sveta ČS Črnuče Smiljan Mekicar, ki je med drugim povedal, da so bili dogodki pred 76. leti usodni, saj če se ne bi zbrali pogumni ljudje, ki so se s svojo srčnostjo borili proti okupatorju, danes razmere in pogoji povsem drugačni. V spomin in opomin, da se podobne strahote ne bi več dogajale, se teh dogodkov spominjamo in jih ozaveščamo.
Po zaključenem kulturnem programu, v katerem so učenke in učenci črnuške osnoven šole narodnega heroja Maksa Pečarja deklamirali pesmi o svobodi in prvem maju, smo zakurili kres, ki so ga postavili člani ŠD jadralnega kluba Kermar. Kljub začetnim težavam zaradi dežja pretekle dni in čez dan, je kres zagorel z močnim ognjem, ki je na simbolni način prikazal, da žar in odločnost v vseh nas, ki dobro mislimo, še vedno gori.
Pripravil:
Boštjan Rupnik
Predsednik ŠD JK Kermar

https://youtu.be/mcxIngx49vw

Prijava na e-obveščanje

Obveščali vas bomo o novicah, dogodkih, prejeli boste tudi elektronsko izdajo glasila Črnuče četrtna skupnost. Prijavi se

SEJE SVETA ČS

Produkcija INSTYLE.si