Črnuče so bile v povojnem času deležne hitre širitve stanovanjskega naselja, čemur pa spremljajoča družbena infrastruktura ni uspela slediti. Rezultat tega se kaže v pomanjkanju programov potrebnih za vzpostavitev nekoliko bolj mestnega življenja, kar Črnuče posledično klasificira kot spalno naselje.
S takšno tezo se je ukvarjal arhitekt Luka Fabjan, ki je v svoji zaključni magistrski nalogi obravnaval središče Črnuč. Z zasnovo novega družbenega centra poskuša odgovoriti na čim več, tako prostorskih, kot tudi družbenih vprašanj. Predvideni novi trg Črnuče bi predstavljal reprezentativno središče, k čemur bi pripomogla tudi nova knjižnica, večnamenska dvorana, prostori za društva in četrtno skupnost, mladinski center, trgovino in druge manjše programe. Idejna zasnova vsebuje tudi razmislek o večji urbanistični ureditvi, katera na celotnem območju vzpostavi več manjših središč in jih med seboj poveže, primerno predvsem za pešce in kolesarje.
Glavna ideja idejnega projekta je, da bi se Črnučani začeli organizirano in konstruktivno pogovarjati o svojem prostoru, ga začeli vrednotiti in predvsem začeli iskati primerne rešitve. S tem namenom vas vabimo na predstavitev idejne zasnove novega družbenega centra Črnuče ter javno razpravo o vidikih in vizijah razvoja Črnuč, ki bo v sredo, 14. 6. 2017, ob 17.00 uri v prostorih Četrtne skupnosti Črnuče, Dunajska cesta 367.
Smiljan Mekicar
 
 
 

Prijava na e-obveščanje

Obveščali vas bomo o novicah, dogodkih, prejeli boste tudi elektronsko izdajo glasila Črnuče četrtna skupnost. Prijavi se
Produkcija INSTYLE.si