Prijateljstvo prebivalcev  črnuške četrtne skupnosti in menda najbolj slovenske vasi  tržaškega Primorja, Križa pri Trstu, traja zdaj že celo desetletje. Letos so nas v soboto, 27. oktobra 2018 obiskali Križani in nam prinesli prekrasen glasbeni večer, ki se ga bomo z veseljem spominjali.
Srečanje je bilo žal precej okrnjeno. Lastniki in upravljalci  nove športne dvorane- Mestna občina Ljubljana in njen Zavod za šport- niso imeli nobenega  razumevanja za želje četrti, da bi lahko uporabila objekt za tekmo v malem nogometu in v namiznem tenisu na neprofitni osnovi, zaradi česar je tam planirani  športni del programa v celoti odpadel. Ni kaj: pokazal se je zares zanimiv (beri ignorantski) odnos mestne oblasti do četrti, ki naj bi bila sicer formalno  njen integralni del!? Zaradi kislega vremena je odpadla tudi načrtovana jadralna regata na Zbiljskem jezeru, tako da je ostal kulturni del, ki pa je izpolnil vsa pričakovanja in ustvaril vzdušje, v katerem smo se Črnučani in Križani počutili prav imenitno.
 
 
 
Uradno se je srečanje začelo s polaganjem cvetja na spomenik borcem NOB pred kulturnim domom, ki sta ga pripravili kriška organizacija upora proti fašizmu in črnuška organizacija zveze borcev. Ob ubranem petju  zbora smo prisluhnili odličnemu govoru predsednika kriške organizacije Jurija Žerjala, ki je opozoril na razraščanje fašizma v svoji državi in Evropi in na nujnost, da se temu z vsemi močmi upremo.
Vrhunec programa je bila prireditev v dvorani, kjer sta občinstvo pozdravila predstavnik Križa, zdaj že skoraj vsem znani predsednik ribiškega muzeja Franko Košuta, in predsednik četrtnega sveta Smiljan Mekicar. Sledil je skupni koncert ženskega in mešanega pevskega zbora KUD Svoboda in moškega zbora KD Vesna. Naša zbora že poznamo, svoj repertoar šestih ljudskih pesmi sta odpela ubrano in lepo. Odkritje pa je pomenil nastop mož s Križa, za katere smo tudi mislili, da jih poznamo. A so letos pod taktirko zborovodje Rada Miliča in ob spremljavi štirih instrumentalistov presegli  naša pričakovanja. Njihov repertoar je bil lahkotnejši in poln popularnih skladb, kjer je zlasti v mediteranskem oz. dalmatinskem  delu njihov značilni primorski zven zares prišel do izraza. Občinstvo – zbralo se je okrog 200 ljudi – smo malokrat videli tako navdušeno, kot je bilo  tokrat.
Tako se je pač ponovno potrdilo to, kar vemo že dolgo: prijatelji ostanejo prijatelji, čeprav se morda prvotni načrti ne iztečejo čisto po predvidvanjih. In mi smo na take prijatelje, kot so Križani, zares ponosni.

Prijava na e-obveščanje

Obveščali vas bomo o novicah, dogodkih, prejeli boste tudi elektronsko izdajo glasila Črnuče četrtna skupnost. Prijavi se

SEJE SVETA ČS

Produkcija INSTYLE.si